3.2 Inrichting van de server

Top  Previous  Next

Hoe ziet een server bij een internet server provider eruit? Het gaat om vier belangrijke onderdelen:

Als eerste staat er (natuurlijk) een server operating system op deze computer.
Verder moet de server een programma hebben om de webpagina’s (in kleine stukjes) naar de bezoekers van de website toesturen. Dit doen een WebServer.
(Let op: Een server is een programma dat een bepaalde dienst levert. Verwarrend dat een computer met dergelijke software ook een server wordt genoemd).
Als ik een website wil hebben met een programmeertaal, dan moet de provider ook een dienst aanbieden die deze taal kan verwerken. Dit is de programmeertaal-server.
Bijna bij iedere zakelijke website is er dan ook nog een database. Dat gaat ook niet vanzelf, ook daar is een server voor nodig, de databaseserver.

Een ISP kan hosting op twee manieren aanbieden. Je kunt kiezen voor een ‘open source’ server of voor een inrichting met software die gekocht moet worden.
In onderstaande tabel staan de beide varianten naast elkaar:

Welk onderdeel

Open Source

Microsoft

Operating system

Linux

Windows server 2003 /2008

Web server

Apache

ISS

Programmeertaal server

PHP

ASP

Database

MY/SQL

MS-SQL Server

 

De meerderheid van de sites draait op open source. Grote bedrijven kiezen er voor om hun serverpark in te richten met software van Microsoft. Vaak wordt dit gedaan omdat in het bedrijf zelf systemen draaien die ook met Microsoft software werken, zodat een koppeling tussen het bedrijfssysteem en de website goed mogelijk is. De programmeertaal in die omgeving is ASP (Active Server Pages) wat  overigens een hele duidelijke afkorting is.

PHP is open source. Je zou kunnen zeggen dat ASP de Microsoft variant is van PHP –of omgekeerd natuurlijk.
 

Het is duidelijk dat sportclubb GIGO kiest voor open source, vandaar ook dat jij met PHP gaat werken.