3.1 ISP

Top  Previous  Next

Een internet server provider (ISP) is een bedrijf dat het mogelijk maakt dat jouw website beschikbaar komt op internet. Dit kan een aanbieder zijn van televisie en telefoondiensten (Ziggo, UPC e.d.) of bedrijven die alleen maar webdiensten aanbieden aan particulieren en zakelijk klanten (Yourhosting, Strato, Access4All en nog vele anderen).
Een ISP ‘host’ voor klanten webservers.
Een ISP heeft minimaal één computer –een server- draaien op een plek die ‘direct’ met internet is verbonden. En een beetje provider heeft 10tallen servers draaien.
Iedere computer zit tegenwoordig op internet, maar niet ‘direct’. Mijn computer thuis (en op school), is via Ziggo of KPN of welk bedrijf dan ook via internet verbonden. Ik kan wel (volgens opgave) met 20Mb downloaden, maar het uploaden van bestanden gaat slechts met 1Mb per seconde.
Als ik dus een website wil hebben, dan moet ik direct op internet zitten. Dan kan deze site tenminste snel bestanden aanbieden aan mijn klanten. Daarom heb ik een ISP nodig. Zij hebben hun servers staan in grote ruimtes in Amsterdam naast het internet knooppunt van Nederland. Als mijn website op die server draait kan een klant daar direct, en dus met hoge snelheid bestanden van afhalen. Dus zonder dat hij eerst wordt omgeleid naar mijn computer thuis (of op school) die heel traag bestanden aan biedt.