2.3 JavaScript

Top  Previous  Next

HTML levert dus statische pagina’s op, zeg maar een dia. Met behulp van JavaScript kan je een HTML-pagina wel voorzien van wat meer ‘toetsers en bellen’. Het blijft echter een pagina die maar op één manier getoond kan worden, er komt zeg maar nooit iets nieuws bij. Je zou kunnen zeggen dat als een HTML-pagina een dia is, dat dan een HTML-pagina met JavaScript een filmpje is. Er gebeurt wat meer, maar er gebeurt nooit iets dat niet in het filmpje is opgenomen.
Heel belangrijk voor het begrip van PHP (wat echte dynamische webpagina’s maakt) is dat JavaScript door de browser wordt uitgevoerd. Als je een webpagina van internet ophaalt komt deze binnen.

Bijvoorbeeld het volgende stukje code:

_img60
 

De server van de ISP stuurt dit stukje tekst (deze 136 tekens) naar je browser.
Jouw browser op jouw computer voert het JavaScript programma uit, zodat je in je browser het volgende ziet, eerst het plaatje met de vraag en dan na het klikken op ‘OK’ verschijnt het tweede.

 

_img61

 

_img62

 

 

 

 

 

Er zit nu inderdaad dynamiek in deze site. Er ‘beweegt’ als het ware wat. Aan de andere kant is dit nog steeds een statische website. Immers iedere keer wanneer een bezoeker naar deze site gaat, dan wordt de pop-up vraag getoond, en daarna gaat de site weer verder. Je kunt met JavaScript dus statisch bewegende onderdelen op je site toevoegen.
 

Het wordt  pas echt dynamisch wanneer PHP wordt gebruikt. Je kunt dan bijvoorbeeld bijhouden of een klant al vaker op je site is geweest en dan alleen bij het eerste bezoek aan de site de pop-up laten zien.